Thursday, October 27, 2011

SAYUR BENING BETIK WITH DAUN KUNYIT N DAUN SELASIH




1 biji betik muda /separa masak
ikan bilis ditumbuk halus bersama lada hitam
daun selasih
daun kunyit

rebuskan semua sekali..... dh agak2 betik lembut, letakkan sedikit garam dan gula...... senang sgt.... tp sedap. akak suka dgn penggunaan lada hitam yg bayk dlm masakan ni... boleh memanaskan badan... tahu kah anda ( eh cewah ) bahawa betik ni salah satu buah yg panas????

Tuesday, October 11, 2011

Grilled Shoulder Lamb ala Fajitas


5-6 ketul lamb shoulder - di perap dlm 1-2 jam dgn sos tiram dan black pepper sos n sedikit bbq sos.... taburkan garam dan sedikit gula ( pengganti ajinomoto )

1/2 biji capsicum hijau - di potong panjang2
1/2 biji capsicum merah/kuning - di potong panjang2
1 biji bawang kuning - juga potong panjang
1-2 biji cili merah
2 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar

grillkan lamb tad menggunakan grill pan ( boleh beli kt ikea ek RM79.00) sehingga masak lah kan... renjis2 ek dgn olive oli yg dara tauuuu
dah masak then alihkan dulu...

letakkan sedikit olive oil yg dara tuh.... then grillkan secara cepat.. api besar ye.... all d ingredients kt atas tadi....semuanya sekali arung.... gam dan gula sikit jek... n nk sedap lagi letakkan sikit lea perrins....jgn terlalu layu ek...... tehn masukkan dan gaulkan skali dgn lamb tadi....senang tp sedap... ala2 fajitas....

Sambal Belacan Tomato


Sambal belacan tomato.....

belacan dlm sebesar duit syiling 50 sen di bakar/digoreng ( ni lgi sedap )
cili padi dlm 10-15 biji ( ni kes pedas tahap meritus)
tomato 2 biji di potong dadu

buatmcm smbal belacan biasa.... dh tu lenyek2kan tomato tadi... klu dpt guna tomato muda yg masih keras2 tu.... letak gula n sedikit je garam... klu x tahan pedas, kurangkan cili atau tmbahkan lagi buah tomato

Lamanyer kita x update blog.....

Uish lama betul kita x update blog ni....... apa taknya masa raya penuh dah masa dgn keje2 tempahan .. jap lagi kita bg tips for kek ye..... saje lah