Monday, July 4, 2011

Spaghetti Pedas Nenas


500 gm daging kisar - daging kisar fresh/daging kisar Ramly
3 biji bawang merah dipotong dadu kecil2
2 biji bawang kuning dipotong sayur... ala potong baji
1/4 nenas - dipotong dadu
3- 5 sudu besar cili giling (nak lebih pedas lebihkan cili ye )
1 bonggol ( ye ke)bunga kobis, di potong kecil2
2 batang karot - potong dadu ( kalu rajinlah ) kalau tak potong biasa je... janji boleh masuk mulut
100g tomato sos}
150g cili sos } kalu sape suka masam vrsi versa je lah..
tomato di potong dadu kecil
1 botol 250g sos spaghetti

cara2nya :

- panaskan butter ( dlm 3 sudu makan ) di kuali
- dah panas, gorengkan daging kisar tadi dalm separa masak
- masukkan kesemua bawang2 yg telah dipotong2 tu tadi
- dah tu tepikan sikit daging2 tadi.... tmbahkan sedikit minyak masak dan tumiskan cili giling tadi hingga naik minyak
- kemudian kan gaulkan cili yg dah masak tadi dgn daging2 tadi
- masukkan sayuran2 tadi....
- lepas ni dah senang dah, campurkan sos spaghetti, sos cili, sos tomato
-akhir sekali masukkan nenas tadi
- gaulkan semua hingga rata , letakkan garam, gula secukup rasa.....

laaaa.... lupalak pulak.... spaghetti dalm satu bungkus hendaklah direbus ek......airnya hendaklah dididihkan terlebih dulu, dah didih baru masukkan spaghetti...... spaghetti ni kalau terlalu masak ia lembik tak best... so bila agak2 nampak spaghetti dh mula kembang... kuarkan dlm satu helai tu then picit ( picit eh!!!) kalu senang pecah ( hish fail lah ayat2 aku ni) dah boleh angkat ek....

nak keep d spaghetti lembut dan tak kering, pastikan spaghetti di tutup dgn kain maslin...

dah pun siapppp.... selamat mencuba.......

No comments:

Post a Comment