Monday, June 27, 2011

Ayam Masak Asam Pedas Johor Style ( actually more to Noni's style... hehehehe )


Wallah.... sedapnya tadi menikmati ayam asam pedas ni dgn rojak petis... masakan yang senang dan simple, cepat dimasak pun ye. Asam pedas ni banyak cara orang masak so kali ni noni akan bagi resepi cara noni masak ek.... cara Johor atau lebih kepada ala Noni..... :


seekor ayam ( dibasuh bersih2... kalau nak buang kulit pun boleh)

Cili kering digiling dgn sedikit garam ( yg ni ikut suka, noni sekali giling 1 kg dan gunakan 3 senduk )
3 biji bawang merah*
7 ulas bawang putih*
4 cm halia *
* dikisar sekali
setangkai serai
daun kesum ( ikut suka banyak mana)
kerisik ( optional )
air asam jawa ( sedap kalu ianya pekat )
gula
garam

Cara2 memasak:

1) Rendamkan dulu ayam tadi dgn air asam yg pekat. ( tips - ayam hendaklah ditenggelami semua dgn air asam)

2) Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan masukkan serai

3) masukkan cili giling tadi dan biarkan sekejap sehingga pecah minyak

4) Masukkan kesemua ayam ke dalam tumisan tadi dan biarkan sehingga air ayam kelihatan dlam masakan ( ini yg buat masakan lebih sedap babe ) - kacau sekejap2 agar tumisan x melekat di periuk

5) masukkan daun kesum, biarkan sekejap

6) masukkan air asam tadi, biarkan sehingga mendidih

7) kemudian masukkan kerisik, kacau sehingga rata, masukkan pula gula, garam....

dan kalau nak lagi pedas menyengat, taburkan serbuk lada hitam ikut citarasa.....


Wallah./..... senang kan......




No comments:

Post a Comment